Nacházíte se zde: Úvod
18.01.2019
  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Historicky Kaleidoskop

Válečné recepty z Velké Británie

Email Tisk PDF

Přímý vstup Velké Británie do II. světové války znamenal – tak jako v jiných zemích – i velmi nepříjemné důsledky v oblasti všedního života občanů, jejich návyků, nakupování, zásobování, stravování.

 

 

Českoslovenští, většinou mladí chlapi, kteří se dostali do Velké Británie a byli přijati do řad RAF, byli doma zvyklí na buchty a knedlíky. Jejich jídelníček však na britských letištích doznal velkých změn.
Velká Británie měla lístkový systém  od ledna 1940. Nejprve byly na příděl slanina, cukr a máslo, zanedlouho poté přibyly: maso, ryby, čaj, marmelády, sušenky, cereálie, sýry, vajíčka, mléko a kompotované ovoce (v plechovce).
Němci blokovali dovoz potravin, a tak se pomalu vytvořila kampaň "DIG FOR VICTORY" – "Pěstujte (nebo zahradničte) pro vítězství". Do roku 1945 si tato země dokázala vypěstovat 75 % veškeré zemědělské produkce.
S touto kampaní a možnostmi stravování vůbec  souvisela řada akcí, publikací a receptů. Velkou roli v kampani hrála mrkev, včetně plakátů s titulem "Doktor Mrkev" a "Peter Brambora"  (Dr Carrot a Potato Pete). Zelenina coby příloha hraje velkou roli v anglické kuchyni vůbec. Používá se často pouze uvařená ve slané vodě (klasické jídlo = vařené hovězí s mrkví). Anglie mohla díky klimatu pěstovat základní druhy zeleniny, jako například mrkev, brambory, tuřín, kořenovou petržel, květák, cibuli. Nedostatek masa a ryb se v receptech nahrazoval kořenovou zeleninou a brambory. Restaurace nesměly mít na jídelním lístku ve stejný den jak maso, tak i ryby. Místo vajíček se používal vaječný prášek. Nejlépe na tom byli lidé na vesnicích, kde chovali hospodářská zvířata, slepice.  

V boji
Bojové jednotky měly určitě přednost, pokud šlo o zásobování potravinami, ale nedostatek pociťovaly také. Tak jako bombardovací peruť, jak vzpomínal tata, byla zasažena nedostatkem potravin. Dovážela se beraní žebra z Nového Zélandu, která byla často v pochybném stavu. Rozhodně pro bombardéry bylo tradiční mít "Ham and Eggs", neboli vajíčka s opečenou slaninou před náletem.
Stíhači v Bitvě však v jejím vrcholu jedli i spali přímo na ploše v provizorních ubikacích. Jídlo pak bylo podáváno v polní kuchyni. Základním nápojem byl čaj, ne káva. Pila se whisky a pivo, včetně Guiness tmavého piva. To se konec konců dávalo i pacientům kteří se zotavovali po zranění v nemocnici, protože se Guiness považovalo za velice výživné.
Winston Churchill se zmiňuje ve svých pamětech, že když se lidé bouřili kvůli nedostatku potravin z přídělů lístkového systému, nechal si ukázat, kolik je toho vlastně na příděl a okomentoval to slovy: „No, to je dost na jedno jídlo.“ Členové jeho štábu se mu v tu chvíli neodvážili říci, že to co vidí před sebou, nebylo na uvaření JEDNOHO jídla ale na CELÝ TÝDEN.

Uvařili jsme
Zkusili jsme uvařit několik válečných receptů a docela chutnaly. Jak je vidět, fantazii se meze nekladly, protože bylo nutno vařit z toho, co bylo k dispozici, nahrazovat suroviny jinými tak, aby to bylo chuťově co nejméně znát. Ale na to jsme u nás zvyklí i v neválečných dobách, mnohé z vás si možná pamatují, jak se za dob socialistického Československa dělal „ananasový“ kompot ze žluté dýně…

Zapečená zelenina podle Wooltona
Tento recept je od šéfkuchaře hotelu Savoy v Londýně a je pojmenovaný po lordu Wooltonovi, který byl ministrem pro výživu od dubna 1940 do r. 1943.
Potřebujete: 500 g mrkve, květáku a tuřínu, 3–4 mladé cibulky s natí, nakrájené nahrubo, brambory, 1 lžíce Vegety, 1 lžíce drcených ovesných vloček.
Očištěnou a nahrubo nakrájenou zeleninu (květák na růžičky) a další přísady povařte dohromady za stálého míchání – pozor na připálení. Vychladlou směs dejte do zapékací misky nebo pekáčku, posypte sekanou zelenou petrželkou a pokryjte vrstvou na plátky nakrájených brambor nebo těstem a zapečte v mírné troubě, až je povrch upečený dozlatova a brambory jsou měkké.

Vyzkoušeli jsme a je to dobré, jen doporučujeme dát například brambory i dospodu, povrch polít rozšlehaným vajíčkem nebo před dopečením posypat sýrem podle chuti. Chuť také obohatí, když necháte vločky vcelku a krátce je osmažíte na másle. V případě dodržení původního receptu je pokrm dost suchý, ale ve válečných letech to určitě nevadilo.

Mrkvové bochánky
Potřebujete: 200 g mouky s ½ balíčkem prášku do pečiva, 75 g margarinu, 75 g cukru, 4 polévkové lžíce jemně nastrouhané mrkve, 2 polévkové lžíce hrozinek nebo nasekaných datlí, 1 vajíčko nebo náhražka, voda nebo mléko podle potřeby. My jsme suroviny doplnili o hrst nasekaných vlašských ořechů a lžíci medu.
Z margarinu a prosáté mouky vypracujte v míse drobenku. Přidejte cukr, nastrouhanou mrkev, hrozinky nebo datle a vajíčko. Dobře promíchejte s vodou nebo mlékem a vypracujte měkké, lepkavé těsto. Rozdělte těsto na 12 bochánků, položte na vymazaný plech a pečte v předehřáté troubě (plyn 7) 12 až 15 minut, až jsou bochánky upečené dozlatova.

Mrkev na kari (pro 4 osoby)
Potřebujete: 900 g menší mrkve, 25g margarinu nebo tuku z výpečků, 1,5 čajové lžičky kari koření, 1 cibule, 300 ml vývaru nebo vody, 3 čajové lžičky mouky, sůl a pepř.
Oškrábejte mrkve a celé uvařte v mírně osolené vodě. Nakrájenou cibuli osmahněte na rozpuštěném tuku. Přidejte kari koření, mouku a za občasného míchání povařte. Vmíchejte vývar nebo vodu. Přiveďte do varu a přidejte sůl a pepř podle chuti. Přidejte uvařenou mrkev a servírujte s vařenou rýží.

Falešný meruňkový koláč
Potřebujete: 450 g mladé mrkve, několik kapek mandlové příchuti, 4 plné polévkové lžíce rynglové (švestkové) zavařeniny, cca 6 polévkových lžic studené vody, 450 g bramborového těsta, 2 čajové lžičky zavařeniny – máte-li jí nazbyt. Koláč vyjde na kulatou nízkou pečící misku o průměru 230 mm. Předehřátá trouba na 190 ˚C, plyn 5.
Vyváleným těstem vyložte pečící misku. Propíchejte dno vidličkou, pokryjte pergamenovým papírem a zatižte keramickými fazolemi. Pečte 15 minut, vyndejte papír a fazole a pečte dalších 5 minut. Mezitím oloupejte mrkev a pečlivě osušte. Nastrouhejte mrkev do kastrolu, přidejte zavařeninu, mandlovou příchuť a vodu a povařte do husté směsi. Míchejte pravidelně, aby směs nebyla příliš suchá a nepřipálila se. Uvařenou směsí naplňte předpečený korpus, potřete zavařeninou a podávejte s falešnou šlehačkou.

Mrkvový nákyp (slaný)
Potřebujete: 450 g oloupané mrkve, 50 g margarinu, strouhanku podle potřeby, 1 ušlehané vajíčko, 1 polévková lžíce umleté cibule, sůl a pepř.
Opláchnutou mrkev uvařte pod pokličkou v osolené vodě doměkka. Propasírujte přes síto. Mrkvové pyré odvažte do mísy a přidejte 1,5násobek strouhanky, cibuli a rozpuštěný margarín. Přidejte pepř a sůl podle chuti a vmíchejte tolik vajíčka, až se vše spojí. Dejte směs do předem připravené vymazané pudinkové formy. Uzavřete formu a uvařte v páře po dobu 45 minut. Vyklopte na předehřátý talíř. Podávejte se sýrovou omáčkou nebo  zbylou šťávou z masa.

Mgr. Dagmar Johnson-Šišková

 

Komentáře a dotazy k produktu  

 
# Historicky KaleidoskopMarguerite 2018-12-07 00:13
Hi there, You've done an excellent job. I will definitely digg it
and personally suggest to my friends. I am sure they'll be benefited from
this website.

Also visit my webpage: Kristina: http://cnowthis.com
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
 
 
# Historicky KaleidoskopGregory 2018-12-10 21:19
I all the time emailed this weblog post page to all my contacts, for the reason that if like
to read it then my links will too.

Feel free to surf to my web blog; Lillie: http://cnowthis.com
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
 
 
# Historicky KaleidoskopDarin 2018-12-29 23:24
Hey there, You have done a fantastic job. I will definitely digg it and personally
suggest to my friends. I am confident they will be benefited from this
web site.

Feel free to visit my blog: Dana: http://cdsareold.com
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
 
 
# Historicky KaleidoskopNona 2019-01-10 01:03
Hey! Someone in my Facebook group shared this site with us so I
came to look it over. I'm definitely loving the information. I'm book-marking and will be tweeting this to my followers!
Terrific blog and brilliant design.

Here is my webpage Muriel: http://cdsareold.com
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
 
 
# Historicky KaleidoskopMalcolm 2019-01-13 05:45
I'm not sure why but this site is loading very slow for me.

Is anyone else having this problem or is it a problem on my end?
I'll check back later on and see if the problem still exists.


Also visit my web-site ... Adell: http://cdskkareold.com
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
 
 
# Historicky KaleidoskopMarcy 2019-01-13 06:51
It's really very difficult in this active life to listen news on TV, thus I only use
the web for that purpose, and take the most up-to-date
news.

Also visit my web-site ... Bill: http://cdskkareojjld.com
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
 
 
# Historicky KaleidoskopArnoldo 2019-01-16 03:52
These are actually wonderful ideas in about blogging.
You have touched some good factors here. Any way keep up
wrinting.

My blog :: Marion: http://cdskkareojjld.com
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
 
 
# Historicky KaleidoskopKeesha 2019-01-16 06:35
Hello there! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew where I could
locate a captcha plugin for my comment form? I'm using
the same blog platform as yours and I'm having difficulty finding one?
Thanks a lot!

Also visit my blog ... Jerrod: http://nowthistoo.com
Odpovědět | Odpovědět citací | Citovat
 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit


PODPOŘTE NÁS

Podpořte, prosím,
Historický kaleidoskop on-line.
DĚKUJEME!

 

O magazínu

Kontakt na redakci:
Máte-li pro nás jakékoli tipy, chcete-li publikovat zajímavé informace z historie vašeho místa, znáte-li osudy lidí, kteří pomáhali bojovat za svobodu naší vlasti, kontaktujte šéfredaktorku: Jindra Svitáková, tel: 604 206 677, e-mail: redakce/@/historickykaleidoskop.cz

Vydavatelem tohoto on-line magazínu je Centrum české historie, o.p.s.  - www.centrumceskehistorie.cz
Historický kaleidoskop v tištěné podobě, který vycházel do jara 2016, můžete zakoupit na www.ceskatrikolora.cz 

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte původ-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License.
ISSN 2464-7624