Nacházíte se zde: Úvod
21.03.2019
  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Historicky Kaleidoskop

Speciality z rukou umělců

Email Tisk PDF

  Umělců kuchařů i umělců sklářů. Restaurace Ajeto v Novém Boru totiž nabízí obojí, a od každého pěkně velkou porci.

 

 

Unikátní projekt sklářské restaurace je založen na skloubení dvou zdánlivě nesourodých prvků – dobré jídlo a sklářská výroba, kterou můžete sledovat přímo od stolu. Nesourodé jsou tyto činnosti ovšem jen zdánlivě. Obojí totiž vyžaduje otevřenou hlavu, inspiraci, zručnost a pořádný fortel. Pouze v této restauraci se můžete při vychutnávání některé z místních specialit stát svědkem zrodu křehkého klenotu vytvářeného nejlepšími českými skláři. Takový jedinečný pohled a nezapomenutelný zážitek umožňuje zdejší křišťálová stěna, za kterou se nepřetržitě odehrávají živé obrazy ve sklářské dílně. Díky ní se navíc stáváte součástí sklářského děje a jste-li odvážní, můžete si s pomocí zkušeného mistra dokonce vyzkoušet foukání skla.
Interiér restaurantu, stejně jako celá budova, nese výrazný a na první pohled rozpoznatelný rukopis svého tvůrce – architekta a designéra Bořka Šípka, který byl dlouholetým uměleckým ředitelem sklárny Ajeto. Skleněné talíře, na kterých je v restauraci podáváno jídlo, jsou vyrobeny podle jeho návrhu a bude-li vám na nich chutnat, můžete si je zakoupit.
Netradiční prostory restaurace jsou ideální také na pořádání menších firemních akcí či rodinných setkání. Prostory lze rozšířit o místnosti Ajeto Clubu, který na restauraci navazuje.
Každodenní bohatá nabídka jídel začíná denním menu, následují tradiční české hotovky ve velmi příjemných cenách a jídla na objednávku podle současných gastronomických trendů. Oceňuji, že tu myslí na děti nebo malé jedlíky více než jinde. I když dětské menu v jídelníčku je velmi skromné, je to zřejmě právě z toho důvodu, že jakékoli hlavní jídlo dostanete také v dětské porci, takže i naše děti mohou ochutnat lahodné speciality zdejších mistrů kuchařů, například špenátovou polévku se smetanou a sýrem, kuřecí jatýrka na portském, burgundskou vepřovou panenku se švestkovou omáčkou, kuřecí spirálky na jehle, candáta, pstruha, pravé italské rizoto, těstoviny, a zakončit oběd lahodným dezertem v podobě teplých tvarohových knedlíčků s jahodami a jogurtem. A nebo – kdy jste viděli naposledy na jídelním lístku krupicovou kaši s kakaem?
Po celou letní sezónu je k dispozici velká venkovní terasa s tanečním parketem, kde si v rámci pravidelných pátečních večerů s živou hudbou můžete zatančit pod širým nebem. Ale akcí je tu celoročně mnohem víc. Je vidět, že sklářská umělecká duše má chuť stále něco tvořit a nabízet. Tak se tu můžete sejít na  čarodějnickém odpoledni, ochutnávkách vín, nedělních  koncertech, pátečním grilování s živou hudbou, ochutnat zahraničních kuchyně. Můžete se nejen bavit, ale také získávat zajímavé informace jak z oblasti sklářského řemesla, tak umění a designu.  Nudit se určitě nebudete, jen hodiny utečou tak rychle, že začnete přemýšlet o dalším dni, abyste nemuseli od té vybrané krásy i voňavé krmě tak rychle odjíždět.

Kontakt:
Ajeto Restaurant, T. G. Masaryka 805, 473 01 Nový Bor
Tel.: 487 521 114

Otevírací doba:
Po-So: 11.00-23.00 hodin
Ne: 11.00-22.00 hodin

Jindra Svitáková

 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit


PODPOŘTE NÁS

Podpořte, prosím,
Historický kaleidoskop on-line.
DĚKUJEME!

 

O magazínu

Kontakt na redakci:
Máte-li pro nás jakékoli tipy, chcete-li publikovat zajímavé informace z historie vašeho místa, znáte-li osudy lidí, kteří pomáhali bojovat za svobodu naší vlasti, kontaktujte šéfredaktorku: Jindra Svitáková, tel: 604 206 677, e-mail: redakce/@/historickykaleidoskop.cz

Vydavatelem tohoto on-line magazínu je Centrum české historie, o.p.s.  - www.centrumceskehistorie.cz
Historický kaleidoskop v tištěné podobě, který vycházel do jara 2016, můžete zakoupit na www.ceskatrikolora.cz 

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte původ-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License.
ISSN 2464-7624